کلمه آنامورفیک ترکیب دو واژه یونانی Annaبه معنی دوباره و Morphos به معنی شکلدهی است. بیش از صد و سی سال از پیدایش اولین عدسیهای آنامورفیک که در ابتدا صرفا کاربریهای آزمایشگاهی و نظامی داشتند میگذرد.
نخستین بار کمپانی فوکس قرن بیستم در ژانویه 1953 میلادی این عدسی را با نام سینماسکوپ به دنیای فیلمبرداری آمریکا معرفی کرد که به سرعت کاربردی وسیع و گسترده یافت و در رقابت با تلویزیون به دلیل ارائه تصویری عریض و با عظمت بر پرده سینما توانست يك گام به جلو بردارد.
تصویر هنگام نمایش فیلم
تصویر فیلم برداری شده با لنز آنامورفیک
عدسيهاي آنامورفيك در مقايسه با عدسيهاي كروي (اسفريكال) از حيث مكانيسم ساختاري متفاوتند. در ساخت عدسيهاي آنامورفيك از برشهاي متناسبي بر بدنهي استوانهاي كريستالي بهره ميگيرند. اين نوع برشها در تلفيق با عدسيهاي كروي اين امكان را فراهم ميآورد كه تصاوير را از جهت افقي فشردهسازي كرده و سپس بر روي سطح فيلم داخل دوربين منتقل سازند و همين امر موجب حذف اعوجاج در كار با عدسيهاي زاويه باز از اين نوع ميگردد. در هنگام نمايش فيلم در سالن سينما لازم است عدسي آنامورفيك ديگري بر روي دستگاه آپارات عمل ضد فشردگي را انجام داده و سبب پيدايش پرده نمايشي عريض و با عظمت گردد.
زيرا با بهرهگيري از عدسي آنامورفيك در اين دوربينها علاوه بر داشتن تصاوير مطلوب و بدون اعوجاج در زواياي باز، سيستم رايانهاي تعبيه شده در داخل دوربين به راحتي عمل ضد فشردگي در عدسي را انجام داده در نتيجه تصاوير خروجي از سيستم الكترونيك دوربين طبيعي و عادي خواهد بود.در اصل برتري ويژه عدسيهاي آنامورفيك بر عدسيهاي كروي متداول عليرغم عمق ميدان بسيار كمتر اين نوع عدسيها همانا حذف شدن اعوجاج در آنهاست، بطوريكه ميتوان با استفاده از يك عدسي آنامورفيك ۳۰ ميليمتري كه حدودا به اندازه عدسي ۱۸ ميليمتري كروي زاويه باز است تا نماي كلوزآپ پرسوناژ تراولينگ كرد و شاهد هيچگونه اعوجاجي نبود. همين امتياز منحصر بفرد تفكر اوليه استفاده از عدسيهاي آنامورفيك را در طراحي نسل جديد دوربينهاي ديجيتال موجب گرديد.
در اينجا براي مقايسه عدد ميليمتر لنزهاي آنامورفيك و زواياي ديد افقي و عمودي آنها با عدسيهاي نوع كروي در دوربينهاي فيلمبرداري ۳۵ ميليمتري و دوربينهاي ديجيتال از انواع CMOS-APSبه ابعاد 24mm-15.7mmجدول زير ارائه ميگردد.